Kaavakuva aurinkokunnan rajasta ja Voyagerien matkasta Avaruusmagazinessa kerrottiin Voyagerien matkan edistymisestä, aurinkokunnan raja alkaa vihdoin lähes 30 vuoden kulkemisen jälkeen olla kohdalla (mikä kertoo hieman avaruuden etäisyyksien mittasuhteista...).

Ensimmäinen asiasta herännyt muisto liittyi vanhaan mieleen jääneeseen novelliin, jossa yritettiin ensimmäisen kerran lähteä ulos aurinkokunnasta. Alukset aina tuhoutuivat tuolla rajalla ja lopuksi paljastui karmea totuus, että aurinko suojaa voimakkaalta kosmiselta säteilyltä, jonka takia ihmiskunta olisi pysyvästi tuomittu jäämään tänne pallon sisälle. Ja samalla olisi löytynyt selitys Fermin paradoksiin (wikissä laajemmin englanniksi), eli kukin sivilisaatio kyykkii omassa kuplassaan.

En ole kuullut, että Voyagereilla olisi ihmetelty samaa outoa hidastumista, kuin Pioneer-luotaimilla, voihan tietysti vanhemmat laitteet olla sen verran epätarkempia, ettei asiaa ole saatu varmistettua. Joka tapauksessa mieltä kiihottavaa tuokin ihmeellisyys.

Toivottavasti ketään ei spoilaa enää, että mainitsen vielä tähän loppuun Voyagerin liittyvän myös ensimmäisen Start Trek -leffan juoneen, maapallolle suunnannut V'ger:hän oli tuttua alkuperää. :-)