Useampi ulottuvuuksinen maailmankaikkeusNyt kaipaisi kahta kategoriaa kirjoitukselle, sillä tämä sopisi lukemisiinkin, koska kirjasta aioin aluksi kirjoittaa. (Ehkä vuodatuksen seuraava versio hoitaa ongelman... :-)

Stephen Hawkingin kirja Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa oli mielikuvitusta kutittava kokemus ja suositeltavaa luettavaa. Kuvitusta oli paljon selventämässä asioita ja nopeuttamassa kirjan lukemista.

Kiinnostavin tieto tuolla oli teoria pimeän aineen selittämiseksi eri ulottuvuuksien eli braanien kautta. Tuo pimeä ainehan on siis toistaiseksi tuntematonta tavaraa, jota on paljon enemmän kuin näkyvää (tähtiä, pölyä yms). Sen olemassa olo on havaittu esim tähtimääräänsä nähden liian nopeasti pyörivistä galakseista.

Kirjassa selitetyn teorian mukaan mahdollisista isommista ulottuvuuksista joku voisikin olla meidän 'rinnallamme' ja siellä oleva aine näkyisi meidän neliulotteiseen maailmankaikkeuteemme ainoastaan painovoiman kautta (mikään muu säteily ei braaneista toiseen siirtyisi). Kiinnostavaa nähdä osoittautuisiko tuo oikeaksi! Käsittääkseni asiaa voisi jotenkin testatakin, mutta vaatisi aika jytyä hiukkaskiihdytintä.