Edellisen viestin USA-kommentista tuli mieleeni vinkki kaikille kiinnostuneille. Eli Rotareilla on hieno ohjelma, jolla jo työelämässä olevat pääsevät tutustumaan vieraaseen maahan ja siellä tiedottamaan omasta maastamme.

Täältä kopioin kuvauksen GSE-stipendistä:

Opintoryhmien vaihto (GSE)

Maailmanrahaston rahoittama ohjelma mahdollistaa nuorten liike-elämän tai ammattien edustajien muodostamien ryhmien, jotka eivät ole rotareita, vaihdon eri maissa olevien piirien välillä. Ryhmät, joissa on 4-5 jäsentä ja ryhmän johtaja tekevät vierailut toiseen maahan 4-6 viikon ajaksi. Ryhmän johtajana toimii governoria edustava kokenut rotari. Tarkoitus on antaa ryhmän jäsenille mahdollisuus tutustua vieraaseen maahan, sen asukkaisiin, instituutioihin ja yrityselämään. Ryhmän jäsenten ikävaatimus on 25-40 vuotta eivätkä he saa olla rotareita tai rotarin lähisukulaisia. Jäsenten täytyy toimia piirin alueella vakinaisesti hyväksyttävässä liikeyrityksessä tai ammatissa ja olla lähettävän maan kansalaisia.

Olin mukana 7v sitten ja kohteena oli Alabaman pohjoinen puolisko. Kiersimme kymmenellä paikkakunnalla ja yöt vietimme 11 eri perheessä (kukin ryhmän jäsen eri perheessä). Yritysesittelyt vaihtelivat laidasta laitaan: avaruuspuisto Huntsvillessä, kissakalafarmia ja uutta Mersu-tehdasta Tuscaloosassa, pormestarin luona vierailu jossain muussa kaupungissa, metallisulattamo, 3M-tehdas, museoita jne jne.

Paikallisten kanssa ajan viettäminen ja erikoisten paikkojen näkeminen on jotain, mitä ei matkatoimistosta saa rahallakaan! Matkat + kuljetukset + yöpymiset + ruokailut maksoi paikalliset klubit, joten pitkän vapaan hankkiminen oli ainoa mitä piti itse tehdä. (Kyselkää, jos haluatte tietää lisää.)

Suosittelen lämpimästi!