Uudessa Tiede-lehdessä (linkin takana sisällysluettelo-pääkirjoitusaukeama) oli taas kiinnostavia juttuja - yhtenä niistä tämän hetkistä tietoa vatsan bakteereista ja niiden merkityksestä.

Aikuisessa ihmisessä on bakteereja n. kymmenen kertaa enemmän kuin omia soluja, eli jokainen meistä on tavallaan vähemmistössä omassa kehossamme.

Oman bakteeriston puutteet tai heikkeneminen näyttää mahdollisesti altistavan ihmiset korva- tai virtsatietulehduksille, munuaiskiville, allergioille, lihavuudelle ja joillekin syövillekin.

Lapsuuden ensimmäisissä ympäristöissä kerääntyy se oma elinikäinen bakteerikanta ja yksi syy nykyisille paljoille allergioille voi olla ihmisten entistä puhtaampi kasvuympäristö, josta saa yksipuolisemman bakteerivaraston. Taitaa olla hyväksi itselleni, että keräsin oman kantani 60-luvulla maatilalla.

Antibiootit ovat välttämättömiä joidenkin vaivojen hoitoon, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei vain ota kuuria turhan takia, koska yhdenkin jälkeen voi oma bakteerikanta olla jopa vuoden heikentyneenä.

Koko artikkelista löytyy noista tarkempaa tietoa, joten suosittelen lukemaan! Ja muutakin kiinnostavaa siitä löytyy, eli kaikki hyvää lehteä kannattamaan.