Reynoldsin kirjan kansiMukavan tiivis välipala paksujen avaruusoopperakirjojen oli Alastair Reynolds: Timanttikoirat, Turkoosit päivät. Kirja koostuu kahdesta pitkänovellista, jotka toisaalta ovat erillisiä, mutta toisaalta niitten välille syntyy pieni yhteys jälkimmäisen osan yhdessä sivulauseessa.

Timanttikoirat kertoo Cubemaisen tarinan tornista, jossa edetään vaikenevia matemaattisia tehtäviä ratkaisten huone kerrallaan kohti huippua. Väärästä vastauksesta torni rankaisee ensin kevyemmin ja myöhemmin kuolemalla. Turkooseissa päivissä taas kerrotaan sisaruksista planeetalla, jossa on Mielenmuovaaja-meri (mysteeri, josta on Reynoldsin kirjoissa aikaisemmin ollut muutamia mainintoja).

Reynoldsin tämän sarjan suomennetut kirjat eivät onneksi(?) muodosta mitään juonijatkumoa, vaan niitä voi lukea haluamassaan järjestyksessä. Jos haluat kokeilla pientä annosta Reynoldsin oopperaa, niin oheinen kirja on suositeltava makupala. Pikakuvaukseni juonesta saa tarinat kuulostamaan hiukan 'kovalta', mutta paljon tapahtumista on henkilöiden ajatuksista ja tuntemuksista, joten kaikille löytyy jotain.