Uudessa Yhteishyvä-lehdessä oli lyhyt maininta Esperanto-kielestä - sana, joka herättää aina huomioni. Itse opettelin aikoinaan laskemaan 99:ään, muutaman perustiedon kielestä ja pari sanaa. Setä taas on ollut harrastajana kymmeniä vuosia, opettanut kieltä opistolla, matkustellut konferensseihin ja kirjeenvaihtelee moneen maahan (nykyään sähköpostittelee).

Aikoinaan lainaamassani oppikirjassa oli kaikki esperantoksi, mutta se alkoi niin perusteista, ettei voinut kuin ymmärtää. Ensimmäinen lause oli 'Afrika estas kontinento' ja siitä lähdettiin. Periaate tuntuu hyvältä kouluaikojen jälkeen: peruskieliopissa ei ole poikkeuksia, substantiivien pääte on aina -o, adjektiivien aina -a, verbien preesens aina -as, monikko aina -j. Sanoja muodostetaan etu- ja loppuliitteillä eikä epäsäännöllisiä verbejä ole. Kätevää: Vaasa estas bela urbo. :-)

Kattava lista linkkejä löytyi Jouko Lindstedtilta ja tietysti Suomen Esperantoliitosta, josta tämä tiivistelmä on tämän blogimerkinnän suositeltavin klikattava. Kannattaa vilkaista - tuo kertoo miten kätevästä keksinnöstä on kyse.

Kielioppi löytyy pikaoppaana Esperanto-avaimesta, joka on tosi lyhyt kun vertaa minkä verran olen englantia opiskellut ja vielä nykyäänkin töistä käyn kurssilla. Samalla vaivalla olisi Esperanto ollut hanskassa jo monta kertaa.