050.gif1074.gif432.gifTänään se eilenkin kaivattu harjoitusveto vihdoin onnistui nyt kolmannella yrityksellä. Nyt tuo suoritus toistetaan hyväksytysti vielä kahdesti (suoritus 5 ja 6) ja sitten saan tehdä varsinaisen itseaukaisuhypyn (eli ammattislangilla 'itsarin' trolleyes.gif).

Jos tuo murhe meni nyt parempaan suuntaan, niin pojan tietokoneen kunnostaminen tbangwall.gif ei mene. Omat ideani on nyt käytetty loppuun ja kirjoitin ao. kuvauksen tapauksesta kysyäkseni lisäideoita joka puolelta. Kaikki kommentit ja ideat ovat tervetulleita, itsestäänselväkin kysymys voi synnyttää uuden teorian testattavaksi.

Pojan kone (alunperin HP Pavilion a240.fi) teki kiusaa kaatuilemalla usein (parhaimmillaan 4-6 krt tunnissa) ja tarkoitus oli haarukoida vikaa vaihtamalla pari osaa ja välttää koneen vaihto. Nyt kyllä jo harmittaa, ettei vaihtoa tullut tehtyä - mutta koitetaanpa vielä kerran josko löytyisi uusia ideoita vian syyksi.

Nyt lopputilanne on, että koneeseen on vaihdettu emolevy ja prosessori, muistia lisättiin toinen 512MB (on kokeiltu ilman alkuperäistä kampaa ja vika jatkui). Poweri vaihdettiin isompaan 420 Wattiseen ja vanha kovalevykin on jo ollut irti ja pelkästään uudella kovalevyllä ajettu uusasennettua XP-home:a. Näytönohjainta on kokeiltu nykyisen ATI Radeonin tilalle myös GeForcea.

Itse kokeillessani on myös näyttö, näppis ja hiiri olleet eri kuin pojan käytössä ja eri kaapelitkin tietysti sitä myötä. Powerin loppumista testattaessa kone oli myös ilman cd+dvd+korppuasemia, joten niistäkään ei taida olla syylliseksi.

Emon vaihdon jälkeen tuli taas kerran asennettua koko käyttis uudelleen tyhjästä ja aikaisemmissa testailuissakin poistettiin esim Swappi-tiedosto pois käytöstä ja levylle tehtiin eheytys.

Alunperin kaatuilu ilmeni itsestään boottaamisena, muistin lisäyksen myötä oire vaihtui ruudun/systeemin jähmettymiseksi (jolloin virtanappi oli ainoa pelastaja vaikka miten odotti) ja nyt emolevyn vaihdon jälkeen näyttö menee yllättäen pimeäksi. Ongelmaa tapahtuu ihan normaalissa 2D-tilassa, joten mikään 3D-kortinkaan ongelma ei luulisi
olevan kyseessä.

Lisäkummallisuutena XPn uudelleenasennus jättää laitehallintaan ongelmaksi merkatuiksi Multimedia-äänisovittimen ja RAID-sovittimen, eikä tosiaan äänet toimi. Ajurien uudelleenetsintä ei löydä mitään (kone ei ole kiinni netissä, joten ajuria ei ole sitä kautta haettu).

Kummassakaan emolevyssä sisäänrakennettuna oleva näytönohjain ei tunnu antavan ruudulle mitään, eli toimiikohan se vain silloin kun erillinen näytönohjain on irrotettuna tms? BIOSssista ei ainakaan löytynyt mitään enable-asetusta emon näytönohjaimelle, ainoa valinta oli AGP/PCI valinta (joista AGP käytössä).

Ainoa vaihtamatta oleva osa on enää siis suunnilleen runko, joten minkähänlainen todennäköisyys on ongelman oleminen siinä? Vai missä muussa se enää voisi olla?

Edit 27.9. : Nyt taisi koneongelmaan löytyä jotain, kts kommenttien loppupuoli. gsmile.gif