Rot13-kiertokehä kirjainten vaihtoon Internetissä voi aina välillä tulla vastaan sekavaa kirjainmössöä ja vieressä maininta ROT-13. Tuo on esi-internetin keksintöjä ajalta ennen www-sivuja ja pohjautuu vanhaan 'Caesar-salakirjoitukseen'. Kyseessä on siis suoraan kirjaimia vaihtamalla tehtävä salakirjoitus, josta löytyi tiivis selitys Jukka Korpelan Nyyssioppaasta (lisää englanniksi Wikistä).

Koodauksen nimi tulee lauseesta 'ROTate by 13 places' eli 'Kieräytä 13 paikkaa'. Ja tuossa siis kierretään englantilaisten aakkosten 26 kirjainta niin että a -> n, b -> o, c -> p jnejne.  Esimerkiksi perjantaina mainitussa geocaching.com:ssa on lisävinkit piilotettu näin ja linkkiä klikkaamalla vaihtuvat luettavaksi.

Jos haluaa siis piilottaa vastauksen, niin koodaamalla se on tälläinen 'Ubivzrfgnev ba fllyyvara' ja ROT-13 -konvertterilla saadaan selväkieliseksi tulokseksi 'Hovimestari on syyllinen'. Åäöt vain jäävät tuon amerikkalaispohjaisuuden takia ennalleen - ne saa kyllä piiloon harvinaisemmalla ROT-47:llä (josta tätä tehdessäni vasta kuulin), muttei kyllä enää takaisin ennalleen.