Nedut-kansiKirjoja on vähitellen, joskaan ei kovin ripeää tahtia, tullut luettua, mutta niistä kirjoittaminen on jäänyt tekemättä. Viimeksi luetusta J. Pekka Mäkelän kirjasta Nedut voisi kuitenkin muutaman sanan heittää.

Kirja kertoo Suomesta muutaman vuoden kuluttua, kun neanderthalilaiset ovat palanneet avaruudesta kotiseuduilleen ihmiskuntaa teknisesti kehittyneempinä. Ihmiset on ajettu pois Keski-Euroopasta pakolaisiksi naapurialueille, työttömyys vaivaa monia ja yhteiskunta on nykyistä tiukempi.

Kertojana on Jolle - härmärokin takavuosien keskitason legenda, jonka elämä on  jumiutunut pyörimään samalle uralle, mutta kosketus 'Neduihin' muuttaa suuntaa monellakin tavalla.

Kirjan idea kotiin palaavista maapallon muista asujista tuntui heti tutulta ja tarkastettuani Asimovin Scifi valikoiman nro 2 löytyi novelli 'Paluu kotiin', jonka on kirjoittanut Barry B. Longyear (myös Enemy mine -kirjoittaja). Tuossa kotiin palaavat dinosaurukset käytyään 70 miljoonan vuoden asteroidista toipumiskierroksella.

Molemmissa kaivellaan ihmislajin peruspsyykettä, mutta Neduissa toisen lajin läheisemmän yhteyden takia löytyy tavallaan inhimillisempiä liitoksia. Romaanimuoto tekee Nedun ihmisten ja yhteiskunnan taustoista kattavammat, kun taas dino-novellissa asiat etenevät nopeammin ja hiukan 'selkeämpään' vähemmän auki jäävään lopputulokseen.

Eli: vaikka The Homecoming on vaikea löydettävä, niin suositeltavia tuttavuuksia molemmat!