Molvania-opaskirjan kansiJetlag-travel guide ('vie sinut paikkoihin joihin et halua mennä') esittelee ensimmäisessä kirjassaan Molvanian - maan, jota nykyaikainen hammaslääketiede ei ole pilannut - polkan, hinkuyskän ja valkosipulibrandyn kotimaan.

Jutuista päätellen Molvania taitaa olla Hullujussi-yhtyeen Viktor Kalborekin kotimaan Bulvanian naapureita (syrjähyppy, mutta menköön: kai tiesitte, että Viktorin isä Jerry Lee Kalborek on kaasuviulun keksijä?!).

Kirjasta löytyy mm seuraavia tietoja:
  • Fzipdat eli sahalaitaohdake on Molvanian kansalliskasvi. Sen lehdissä on pistävän kitkerä maku, ja se onkin suosittu aineosa paikallisissa ruoissa.
  • Opaskirjassa hyödyllisinä paikallisen kielen lauseina neuvotaan esim "Mikä tämä haju on?" ja "Sataako täällä aina näin paljon?"
  • Molvanialainen ruokakulttuuri on kehittynyt valtavasti niistä ajoista, jolloin ainoastaan Lutenblagin keskustasta löytyi muutama rasvainen, himmeästi valaistu ja ylihintainen kahvila. Nykyään näitä paikkoja on joka puolella maata.
  • Vzintgan rotkon hienoja maisemia katsomaan vienyt köysirata ei enää kulje, mutta vanhat pylväät ja konehuone sekä 23 viimeiselle matkustajalle omistettu muistotaulu ovat yhtä nähtävillä.
Muistelin opaskirjaa lyhyesti esitelleen sivuston nähneeni suomeksikin, mutta nyt löytyi vain englanninkielinen versio - hauska sekin. Huomatkaa selaillessanne, että joillekin vasemman reunan valikkokohdille on vielä omia alisivujaan (esim Useful facts sisältää myös Cities-, Accomodation- ja Dining-osiot).