AivotPuolitoistavuotta sitten sain oikean ohjeen sydänkohtauksen itsehoitoon (kannattaa vilkaista!), nyt tuli vastaava aivoverenvuotoa varten. Juttu alkoi opettavaisella tarinalla:

Grillijuhlissa eräs vieras kompastui ja kaatui pehmeästi maahan. Hän vakuutti voivansa hyvin (muut olivat jo valmiita kutsumaan ambulanssin) ja vain kompastuneensa kivilaattaan, koska hänellä oli uudet kengät. Ystävät auttoivat hänet ylös ja antoivat hänelle uuden lautasellisen ruokaa – hän tunsi hieman huimausta, mutta päätti jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Myöhemmin hänen miehensä soitti ystäville ja kertoi, että hänet oli kuljetettu sairaalaan - kello 6:00 hän kuoli aivoverenvuotoon. Jos hänen miehensä ja ystävänsä olisivat tienneet kuinka diagnosoida aivoverenvuoto, olisi hän ehkä vielä elossa.

Dokumentin mukaan aivoverenvuodon tai aivohalvauksen vaikutukset voidaan välttää lähes kokonaan, jos tuntee oireet ja osaa tehdä yksinkertaisen diagnoosin kolmen tunnin sisällä.

Aivohalvauksen voi tunnistaa kolmella kysymyksellä:
  1. Pyydä potilasta HYMYILEMÄÄN
  2. Pyydä potilasta NOSTAMAAN MOLEMMAT KÄTENSÄ ILMAAN
  3. Pyydä potilasta SANOMAAN YKSINKERTAINEN yhtäjaksoinen LAUSE (esimerkiksi "Tänään paistaa aurinko") 
Jos jossakin näistä kolmesta tehtävästä on vaikeuksia, kutsu heti lääkäri ja ambulanssi (soita 112) ja kuvaa oireet. Eli mahdollisia oireita ovat heikkous kasvolihaksissa, heikkous käsissä ja puhevaikeudet.