Bang maailmankaikkeuden historiaMuutaman teoksen olen jo tämän kirjan aiheesta lukenut, mutta jälleen oli löytynyt oma tapansa kertoa asiasta tiiviisti ja ymmärrettävästi.

BANG! Maailmankaikkeuden historia on napakka ja mahtavilla avaruuskuvilla täytetty kertomus nykytiedon pohjalta avaruutemme tapahtumista aikajärjestyksessä.

Alun inflatorinen vaihe, jolloin kaikkeus laajeni moninkertaisella valonnopeudella on ajatuksena huima. Kuvia hakiessa tulikin vastaan oheinen monesti näkynyt kaavio olevaisen historiasta ja tähän astisesta laajenemisesta.

maailmankaikkeus.jpg

Kirjassa oli kuvattu myös erilaisia vaihtoehtoisia loppuja. Materiaa ei näytä olevan riittävästi kaiken palaamiseen takaisin alkupisteeseen, vaan edessä voi olla vähittäinen kylmentyvä kaikkeuden tyhjeneminen, kun viimeisenä jäljelle jäävät mustatkin aukot lopuksi 'höyrystyvät' Hawkingin säteilyssä.

Toinen hurjempi vaihtoehtoinen loppu on 'Big Rip' eli Loppurepeytyminen, jos laajeneminen on kiihtyvää. Tuolloin 30 minuuttia ennen loppua avaruuden laajeneminen repii planeetatkin paloiksi ja sen jälkeen viime hetkillä vielä kaikki atomitkin. Ja tässäkin lopuksi on tuloksena jäähtyvä tyhjyys.

Tuo kirja kannattaa lukea ja muistaa se vanha elämänohje: Karpela diem! trolleyes.gif