Avaruussukkula valmiina lähtöönViimeisimmässä Tähdet ja avaruus -lehdessä kerrottiin USAn avaruussukkulan kilo-avaruuteen -hintavertailusta ja olipa aika järkyttävää (kaiken muun maailmasta löytyvän järkyttävän lisäksi :-). Kilon vieminen sukkulalla oli parhaimmillaan reilut 20 kertaa kalliimpaa kuin pelkällä yksinkertaisella kertakäyttöraketilla! Kalleus selittyy sillä, että samassa aluksessa pitää olla paljon ylimääräistä tavaraa astronauttien turvaksi yms painoa, joka pitää myös saada ylös. Ja koska suuri osaa tulee myös ehjänä alas, niin mukaan mahtuvaa tavaraa ei enää suhteessa olekaan niin paljoa.

Asiasta löytyi ainakin tämä perustietopaketti, tosin tuon mukaan sukkula oli vain vähän yli tuplasti kalliimpi. Tietysti hinnan saa näyttämää erilaisilta riippuen mitä siihen laskee mukaan. Jos sukkulasta otetaan kehityskustannukset, koko organisaation budjetit yms yms, niin tuo 20-kertainen on hyvinkin uskottavaa.

Toki olihan sukkulalla yksi hyväkin puoli; tähän asti se on ollut ainoa keino tuoda avaruudesta mitään takaisin maan pinnalle... Tiedä sitten minkä verran tuolle on ollut käyttöä toistaiseksi. Sateliittien kohdalla ainakin uuden tekeminen ja lähetys on halvempaa kuin tuoda vanha alas, korjata ja lähettää se takaisin ylös.

Rahan käyttöpäätökset tehdään noissa piireissä (kuten muuallakin suuren rahan jutuissa) muutenkin muilla kuin järkevyysperusteilla. Esim Wikipedian ISS-artikkelissa tuotiin esille, että samalla rahalla saisi asiat hoidettua paljon edullisemmin (mikä pätee avaruussukkulaan, ISS:ään ja tuleviin Mars-lentoihinkin), mutta valitettavasti näyttävyys ja elvistely ovat 'tärkeitä' päätösperusteita. Järkevintähän olisi lähettää tavara ja ihmiset ylös eri raketeilla, mutta katsotaan miten kauan tuon myöntämiseen menee.

Avaruussukkula-projektista
lisäys: Aurinkokunta tänään -blogi myös kertoi sukkula-asiaa