Avoin tie -kirjan kansiKauan odottamani Esko Valtaoja: Avoin tie meni vauhdilla kaaliin Egyptin menomatkalla + parina ekana lomapäivänä.

Vitutuslokissa kirjaa olikin jo käsitelty omalta suunnaltaan, itse en yhtä epäileväinen olisi, vaan oma mielipiteeni on, että HIENO KIRJA! tthumbsup2.gif Esim näitä pelkoja ihmisen korjaamisesta geenitasolla ajatellaan yleensä scifi-leffojen pelottelunäkymien pohjalta. Mutta kun Esko käsitteleekin tulevaisuutta, eikä mitään parinkymmenen seuraavan vuoden näkymiä - jos menee hyvin ja vaikka parin sadan vuoden kuluttua on yleinen elintaso kaikkialla vähintään esim Suomen nykytasolla, niin ihmisilläkin on varaa olla sivistyneempiä ja anteliaampia toisiaan kohtaan. Silloin voi myös neuvolatoiminnassa olla normaalitestinä tulevan lapsen geenien tarkastus ja mielestäni jonkun syöpäriskigeenin sammuttamisessa ei ole mitään pahaa.

Tätä ihmisille 'tarvittavien maapallojen määrää' (esim minä :-/ ) Valtaoja käsitteli myös mielestäni järkevästi. Ajateltaessa vaikka Suomen autokantaa, nykyään on moninkertainen määrä autoja verrattuna muutaman vuosikymmenen takaiseen verrattuna, mutta silti saastutus per auto on vähentynyt roimasti. Sama on saavutettavissa kaikkeen tuottamiseen, energiaan (fuusiovoimala toimivaksi ja äkkiä!), maanviljelyyn yms - tekemällä asiat järkevämmin tämä ainoa käytettävissämme oleva maapallo voi riittää kaikille. Ja pitkällä tähtäimellä sinne avaruuteenkin pitää pyrkiä halvemmalla ja asumaankin, mikä myös pienentää maapallon kuormitusta.

Upea teos; lukekaa se ja olkaa optimisteja, sillä 'tulevaisuus, jota odotamme on useinmiten tulevaisuus, jonka myös saamme'.