HDR-kuvaus on muiden kuvauksen alueiden ohella myös ollut jo pitkään kiinnostava, Pinserin Sami jo pari vuotta sitten asiasta kertoikin kattavasti. Yleensä vain ei olisi aikaa väsätä tuon vaatimaa kamera-jalustayhdistelmää ja ottaa niitä tärähtämättömiä valotuksen haarukointikuvia.

Hiljan kuulin vinkeän neuvon, että yhdestä RAW-kuvasta voi sen laajemmalla säätövaralla tehdä monta eri valoisuusversiota, jotka taas yhdistetään takaisin yhdeksi. Sopivaa softaa etsiskelin jonkin aikaa ja kokeilin paria, mutta näköjään ilmaisohjelmat ovat niin hankalia, etten edes ohjeiden kanssa saanut järkevää aikaiseksi.

Ohessa ensimmäinen Photomatix-kokeilu kodin läheltä rannasta auringonlaskua vasten. Useammasta kuvasta kait saisi näyttävämmän + vähemmän kohisevan tuloksen, mutta tässä nyt on yhdistetty vain kolme kuvaa (normaali, ali- ja ylivalottunut).

Autumn sea in Vaasa

ISO-arvo pitää näköjään olla mahdollisimman pieni, koska kohinaa yhdistämisessä syntyy väkisin. Vakavasti nyt harkitsen, että ottaisin tuosta ohjelmasta oikein virallisen version, niin pääsee noista vesileimoista eroon.