Hestian haastamana listaan kirjoja - pitkäaikaisinta ja pysyvintä himoani. :-) Tämän teko viipyi niin, että myös Tui ehti jo haastelemaan, mutta tulipa viimein valmiiksi.

1. Kirja, joka muutti elämääsi:
Mielellään sanoisin, että Esko Valtaojan Avoin tie, mutta se ei oikeastaan muuttanut mitään, vahvisti vain mielipidettä. Nuorempana muuttavia kirjoja löytyi helpommin 'tyhjää taulua' innostamaan - eniten on ehkä jäänyt mieleen Lin Jutang: Maallinen onni. Jo vuonna 1937 ilmestynyt lempeän ilkikurinen kannustuskirja elämästä nauttimisen filosofiaan.

2. Kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kerran:
Selailin kirjastovihkoani, jossa on 20 vuoden lainat ja niin se vain taitaa olla, etten ole lukenut (ainakaan muistaakseni) mitään kirjaa kahdesti. Lempikirjoja hankin omaan hyllyyn ja niitä olen kyllä harppomalla selaillut, mutta uutta lukemista riittää niin paljon, että uusinnat on jääneet tekemättä.

Sarjakuvia nopeammin selailtavana on kyllä tullut otettua uusiksi monestikin, hyvä scifistinen esimerkki on esim Valerianin ja Laurelinen albumit.

3. Kirja, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:
Sudenpentujen käsikirja taitaisi olla paras valinta, ainakin Akussa sieltä löytyi vastaus kaikkiin mahdollisiin ongelmiin, ja niitähän saarella tulisi.

4. Kirja, joka teki sinusta hupakon:
Muita käännösvaihtoehtoja hupakolle oli 'hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi', jolloin alkoikin tulemaan mieleen paremmin esimerkkejä.

Markus Kajon kirjoista tuli varsinkin ensikerroilla ylihilpeä olo, ehkä ensimmäisiä näitä älykkään hauskan näsäviisasteleviä kokemuksia oli -80-luvun alussa Woody Allenin suomennettu kirja Parhaat.

5. Kirja, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin:
Aluksi muistelin, ettei tälläistä olekaan - monia muita tunteita kirjat ovat nostattaneet, hihkumista, iloa, surua ja kauhistumista, muttei muistaakseni kyyneliä. Elokuvissa kuvakieli yhdistettynä surulliseen tarinaan kirvoittaa silmäkulmia edelleenkin helposti, muttei kirjat niinkään.

Mutta näin Samin vastauksen ja onhan niitä ainakin yksi (ei kai toisilta lainaamista ole kielletty?). Eli Lindgrenin Veljeni leijonamieli sai silloin pikkupenskana kyyneleisiin. Surullista menoa!

6. Kirja, jonka toivoisit tulleen kirjoitetuksi:
Arto Kytöhongalta olisin toivonut lukevani kirjan 'Tietokone-elämääni 2006'. Kolumninsa aikanaan iskivät järkevyydellään ja surin, kun mies kuoli liian nuorena jo vuonna -92.

7. Kirja, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu:
Kirja ovat kuin vasara, molempia voi käyttää hyvään ja pahaan. Työkalun olemattomuuden toivomisessa ei oikein ole mieltä, mutta eniten toivon pois niitä kirjoja/työkaluja, jotka on tarkoitettu pahaan - toisaalta lähes kaikki näitten kirjoittajista varmaan itse ovat mielestään oikealla asialla. Vaikea kysymys!

8. Kirja, jota luet paraikaa:
Stephen Hawking: Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa - kävin hakemassa Kosmoksen rakenne-kirjaa ja siinä samalta hyllyltä sattui näitä muitakin alan teoksia mukaan.

9. Kirja, jonka olet aikonut lukea:
Listalla on montakin kirjaa, mutta ehkä eniten työtä saa tehdä, että kirjastosta saa käsiinsä John M. Harrisonin kirjan Valo.

10. Nyt haasta viisi bloggaajaa:
Haastamattomuusperiaatteen mukaan en nimeä ketään, vaan haastan jokaisen kirjoista kiinnostuneen ja jakseliaan lukijani jatkamaan tätä meemiä. Ilmoitathan kommentilla alle omasta osallistumisestasi, niin täällä kävijät tietävät käydä kurkkaamassa.