34 tapaa ilmastonmuutosta vastaan

Adlibriksestä saa ainakin vielä kolmella (3) eurolla (sis. postikulut!) Risto Isomäen kiinnostavan kirjan, siitä mitä ilmastonmuutokselle vielä voi tehdä: 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen.

Alussa selitettiin ilmiön taustaa ja mitä kaikkea voi aiheuttaa ja tuntui etten ole lukenut yhtä pelottavaa kirjaa fiktiivisenäkään. Yksi pahimmasta skenaarioista oli esim jos parissa sadassa vuodessa poltettaisiin kaikki fossiiliset polttoaineet, niin ilmakehän hapesta kuluisi 1%. Se ei kuulosta vielä pahalta, mutta jo 2% vähennys estäisi kaikkia nisäkkäitä lisääntymästä, koska istukan kautta ei riittäisi enää tarpeeksi happipitoista verta. Ja koska lämpötilan nousu aiheuttaa stressiä, niin tuo 1%kin voi jo tehdä saman vaikutuksen.

Toinen uhka on ikiroudasta vapautuvasta metaanista syntyvä häkä, joka voi muuttaa maapallon ilmakehän ihmiselle myrkylliseksi - niillä määrillä ei tokikaan kertaheitolla vaan vähitellen heikentäväksi. Kolmas tuhoskenaario oli merien lämpenemisen myötä muuttuminen hapettomaksi, jolloin rikkibakteerit vähitellen valtaavat kaiken siellä. Aikansa lisäännyttyään ne purskahtavat ilmakehään myrkylliseksi rikkivedyksi, viilentävät kyllä maapallon, mutta taas nisäkkäät ovat heikoilla.

Optimistisia kuitenkin ollaan ja Isomäkikin siihen halusi kannustaa kertomalla miten paljon keinoja meillä on. Keskiosio kirjasta kertoi 17 tapaa parantaa heijastavuutta maan viilentämiseksi ja toiset 17 tapaa poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. Loppuosio kertoi tapoja vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä.

Veitsenterällä ollaan, mutta monta asiaa voisi tehdä nopeastikin ilmailun järjestelystä puiden istuttamiseen. Kumpa vain tarpeeksi monet poliitikot uskaltaisivat lopettaa seuraavien vaalien mukaan taktikoinnin (ja äänestäjien enemmistökin ymmärtäisi katsoa pidemmälle ja tukisi heitä) ja aloittaisivat toimet. Tuo pitäisi vielä tapahtua vähitellen varsinkin isoissa maissa Kiina, Intia, USA, Venäjä, ... koska sieltä löytyy eniten vääntöä ja suurimmat tulokset.

Tuon innoittamana päätin itsekin viimeinkin siirtyä silloin tällöin tehdyistä lahjoituksista kuukausittain WWF:lle ilmastokohteeseen menevään tukeen.