Maaliskuu jäi välistä, joten nyt tulee vuodatuksen laskurin mukaan 1500. merkintä! Tätä vauhtia kestää kyllä melko kauan kahteen tonttuun pääseminen...

Kaapin päällä monta kuukautta odottanut printti pääsi vihdoin eilen työn alle. Sony A99 jäi synkimpänä talvena vähälle käytölle, mutta kesän tulo piristää onneksi tuotakin. Tarkka kuva on paljon mukavampi ja kiinnostuneena panin heti linkin talteen kun näin tälläisen ohjeen.

Isommissa järkkäreissä on nykyään ominaisuus, että asetuksiin voi tehdä linssikohtaisen asetuksen automaattitarkennuksen säädöstä. Aikaisemmin asia on kuulemma hoidettu lähettämällä objektiivi ja kamera yhdessä jonnekin asiantuntijalle, joka on sitten tehnyt hienosäädön. Tässä tee-se-itse tyylissä kameran muistiin talletetaan linssikohtaisesti tieto, että esim aina tarkennuksen jälkeen tehdään vielä +2 suuruinen korjaus (tai -1, +3, -2, ...).

Autofocus Micro Adjustment

Hiihtolasien laatikosta sain pahvit paperin alle ja samalla jalustan hökötykselle. Kamera sitten vain jalustalle ja tarkenus isoon kuvaan. Jos linssi on parhaimmillaan, niin vinoasteikolla pitäisi olla nolla tarkimpana. Jos taas tarkin kohta onkin edempänä tai taaempana, niin sen mukaan asetetaan kameran asetuksiin linssikohtainen säätö ja taas uusi testikuva.

Ensimmäisenä käsittelin 500mm peili-Minoltan ja siinä näytti olevan tarvetta +2 kokoiselle korjaukselle. Tuossa on polttoväli ja aukko (f8) aina sama, joten ajattelin sen olevan varmin säädettävä. Zoomiputkissa, joissa aukkokin vaihtelee voi olla isoin epävarmuus ja en oo edes varma kannattaa niihin mennä koskemaan. Toisena testasin 100mm Minolta-makroni ja siinä taas en tehnyt mitään, koska se tarkennus tuntui sekä kauempaa, että lähempää olevan jo kunnossa.

Sonylle tämän teosta on muutaman minuutin youtube-video, joka antaa (pikahyppelylläkin) kuvan asiasta.

Hyvää kevään jatkoa!