gimp kuvankäsittelyViime viikkoisen Kroatian-reissun kuvia pitäisi nyt käsitellä. Saatuani kaverilta toissaviikolla takaisin yhden ensimmäisistä Sony-kuvista terävöitettynä tajusin kunnolla, että kuvien käsittelyllä voisi olla annettavaa omiinikin valokuviini. Kuvista näytti katoavan sumuisuus, jota ei yksikseen oikeastaan huomaa, mutta korjattuun versioon verrattuna se on selvä (tai siis sumuinen).

Kokeilussa on nyt GIMP, johon sain tyttäreltä pikakurssin perussäädössä (datanomilinjallaan oli ohjelmia näytetty). Nyt hakemalla löytyi paljon lisää oppaita suomeksikin. Wikikirjastossa on oma aloituspakettinsa ja virallisempia sivuja on kotimaisena ja alkuperäisenä.

Aika meinaa vain loppua muutenkin, joten apua tarvitaan. Nyt koitan kokeilla selville käsin hyvän peruskorjauksen (esim hiukka lisää kontrastia ja valoisuutta + histogrammin kavennus) tietyn tyyppisiin kuviin ja sitten saada osa automatisoitua esim Davidin Gimp-apuohjelmalla.

Kilpailijaksi Gimpille kuulin Paint.NET:n, jossa näytti myös olevan massakäsittelymahis. Ohjelman latasin, mutta on vielä testaamatta.

Löytyisikö puolesta/vastaan-kokemuksia jompaan kumpaan tai johonkin muuhun ohjelmaan? Tai yleensä valokuvien parantamiseen yksitellen tai massana?