zero-g lentokoneJokunen päivä sitten näkyi kiinnostava uutinen:

" Euroopan avaruusjärjestö Esa aikoo myydä 11 minuutin mittaisia painottomuuden kokemuksia yleisölle, kirjoittaa New Scientist.

Avaruuskokemuksen saisi lentokoneessa, joka tekee vuoronperään nousuja 45 asteen kulmassa ja sukelluksia 30 asteen kulmassa. Laskun alkaessa matkustaja saa kokea, miltä painottomuus tuntuu.

Esa käyttää lentoihin muunneltua Airbus A300-konetta, jota operoi Ranskan avaruusjärjestö CNES. Koneen lentoreittiä voisi kuvailla suureksi vuoristoradaksi Atlantin yllä."

Hinta on 3000 euroa, mikä on kyllä suht iso raha, mutta saavutettavissa paljon useammalle kuin se Virginin tuleva 100 kilometrin korkeudessa käyvä avaruusturistilento, jossa saa painottomuutta vain viisi minuuttia (tosin nyt tuli mieleen heikko muistikuva, että sisältyisiköhän sen valmisteluihin tälläinen?).

Tarkempaa tietoa antavalla sivullakin kaavakuvassa oikaistuu tuo uutisessa ollut pieni virheellisyys, eli painottomuus ei ala kaaren huipulta, vaan jo sen edeltä. Pöhköyttä vastaan taistelevan Penn & Teller Bullshit -tv-shown Penn tuollaisella lennolla muuten kellui nakuna NASA-jaksossa. gtongue.gif