pyramidiUusi Tiede-lehti ajoi hetkellisesti Ajan pyörä 24:sen ohi ja kiinnostavia artikkeleita löytyy taas. Esimerkiksi uusi teoria miten Egyptin pyramidit on pystytty rakentamaan. Vaikkei Tiede-lehdessä tuota juttua ollut vielä netissä, niin englanniksi artikkeli alkuperäisenä näyttää löytyvän Archaeology-lehden sivustolta (kaaviokuvatkin ovat havainnollisia!).

Asiaa on tutkittu paljon ja tämä teorian mukaan rakentaminen olisi aloitettu rampilla ja tietyn kohdan jälkeen rakennettu pyramidia spiraalina kiertävä sisätunneli, jota pitkin kivet on kuljetettu huipulle. Tuo selittäisi parin muun aikaisemman teorian heikkoja kohtia ja sopii löydöksiinkin.

Pyramidista on nimittäin tehty sisätutkimusta ja onttoja alueita on löytynyt juuri sen muotoisena, kuin sisätunneli laskelmien mukaan olisi. Ties vaikka joskus turistit pääsisivät huipulle tunnelia pitkin!?

Samalla on pohdittu josko egyptiläiset olisivatkin keksineet betonin jo 2000 vuotta ennen kuin roomalaiset, joille kunnia on tähän asti mennyt. Tuo keventäisi rakentamisurakkaa myös merkittävästi. Jostain syystä vain nykyegyptiläiset eivät kai pidä betoniajatuksesta, koska asian tutkimiseen ei ole lupaa herunut... Outoa, kun historiallinen kunnia siinä mahdollisesti vain vaihtuisi toiseen melkeinpä parempaan?!