Musta aukko, Tekes-kuvapankista Copyright NASA Uudessa Tähdet ja Avaruus -lehdessä oli mielikuvitusta kiihottava trolleyes.gif artikkeli miten teoriassa voisi koko maailmankaikkeus sijaita viisiulotteisin mustan aukon sisällä. Tuollaisessa kun vetovoima käyttäytyy erilailla kuin normaalissa mustassa aukossa ja olot ovat mukavan lokoisat (JOS tuollaisia siis on olemassa).

Etsin asiasta (tuloksetta) selkeää artikkelia netistä ja vastaan tupsahti Tiede-lehdestä vuoden takainen pikauutinen hiukkaskiihdyttimessä ehkä vilahtaneesta mustasta pikkuaukosta. Kulta-atomi suihkut oli törmäytetty valonnopeudella ja:

paikalle muodostuu 300 kertaa Aurinkoa kuumempi hiukkaspallo. Tämä tulipallo pysyy koossa vain silmänräpäyksen, 10 –23 sekuntia. Se ehditään kuitenkin havaita, sillä se imee itseensä törmäyksessä muodostuneita hiukkassuihkuja.
Törmäyksessä syntyvän tulipallon ydin muistuttaa Brownin yliopiston tutkija Horatiu Nastasen laskujen mukaan hämmästyttävästi mustaa aukkoa. Nastase kertoo New Scientistin artikkelissa, että tulipallo imee kymmenen kertaa enemmän suihkuja kuin teoria ennustaa.

Kuulostaa tietysti huolestuttavalta, mutta laitoksen johtaja oli heti vakuutellut, että vaarallista mustaa aukkoa eivät voi luoda - muutaman atomin kokoiset kun hajoavat nopeammin kuin ehtivät mitään imeä. Pysyvämmän luomisessa pitäisi olla materiaa jumalattomasti ja energiaa niin paljon, ettei ihmiskunnan energiantuotanto riittäisi (onneksi).