Halkileikkauspiirros sydämestä Enpä olisi uskonut tuollaista tietoa saavani... Eli emailiini tippui tutulta powerpoint-sarja, jossa neuvottiin miten toimia, jos huomaa yksin ollessaan sydänkohtauksen iskevän! Pikaisen googletuksen myötä löytyi sama ohje pariin kertaan muualtakin, eli ehkäpä tämä on totta. Itseni ikäisillä nuorilla on jo sydäreitä ollut, joten kannattaa tämä muistaa.

Jos tunnet rinnassa kipua, joka heijastuu käsiin/leukaan, niin sydänkohtaustilanteessa aikaa tajuttomuuteen on kymmenisen sekuntia. Vedä syvään henkeä ja yski erittäin voimakkaasti (keuhkojen liike painaa sydämen tekemään veren kierrätystä). Toista tuota tauotta kunnes apua löytyy/niin kauan kuin voit.
 

Päivitys 14.12.2009:  Ensiapukurssin pitäjältä kysyin tänään tätä ja on puppua! Eli tuollaisesta ei ole apua, vaan kannattaa käyttää ne mahdolliset sekunnit ambulanssin soittamiseen (112).


---

Tuli lisää julkkispalautetta, tällä kertaa en vain voinut olla  yhtä tyytyväinen itseeni kuin viimeksi. Kannatan asiallista keskustelua, joten olisin saanut vähän enemmän harkita adjektiivivalintojani Petteristä kirjoittaessani (blogi-innostukseni oli tuolloin niin tuoretta, että sitä piti puolustaa välittömästi ilman kymmeneen laskemista). Asiasta olen edelleen samaa mieltä, mutta kaikista eniten kummastelen tuota sivuasiana olevaa Tupla/kuitti-juttua - toisaalta luulisi PJn itsensä tietävän asian parhaiten.