EnergialamppuEilinen uutinen miten biopolttoaineet eivät välttämättä olisikaan niin ongelmia ratkovia kuin välillä on kehuttu, toi taas mieleen miten hankalaa on toimia kokonaisuuden kannalta järkevimmällä tavalla.

Energian hankkiminen ihmiskunnalle ilmastoa pilaamatta on yksi tärkeimpiä selvitettäviä asioita. Viime vuonna kirjoitin maalämmön hyvistä puolista ja sitä ennen miten aurinko toisi riittävästi energiaa.

Todellisuudessa ratkaisussa ei varmaankaan kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin, vaan olla käytössä sekä aurinko, maalämpö, tuulivoima, aaltoenergia ja tietysti tuotteiden kehittäminen energiatehokkaammiksi.

Jopa parjattu ydinvoimakin voi olla hyvä vaihtoehto! Nimittäin suunnitelmia on hybridivoimalasta, joka voisi ratkaista ydinjätteen ongelman. Fissiovoimalan vieressä olevalla fuusiovoimalalla voisi saada jopa 99% radioaktiivisesta jätteestä käsiteltyä vaarattomaksi ja samalla saada lisää energiaa.

Uudessa Tiede-lehdessä kerrottiin vielä suunnitelmasta tehdä aurinkovoimala kuuhun, mikä ei ehkä olisikaan niin järjetöntä kuin äkkiseltään kuulostaisi: ei pilviä, raaka-ainetta kennojen tekemiseen suoraan pinnalla robottien imuroida, energina pystyy lähettämään turvallisesti mikroaalloilla suoraan käyttöpaikkoihin.

Ja tietysti tieteeseen kannattaa investoida koko ajan - ties vaikka löytyisi halpa ja tehokas keino muuttaa auringonvaloa biologisesti suoraan vedyksi, minkä jälkeen polttokenno tekisi siitä sähkön.

Optimismia vain - ja järkevää voimien kohdistusta, niin kyllä ne keinot löytyy!