Valokuvien käyttöoikeudesta on kamerakeskustelualueilla ollut monesti puhetta ja ammattilaiset tuntuvat pitävän tiukasti mielipidettä, että ilmaiseksi ei saa antaa, koska se on pahaksi kaikille. Tänään yksi jututtamani kuvaaja firmastamme kertoi saaneensa Hesarilta satasen auringonpimennyskuvasta, joten kyllä kuvista jotain voi saadakin.

Flickriin tuli viime vuonna mahdollisuus lisensoida kuvansa Getty-kuvapalveluun myyntiin; tuo tuntui äkkiseltään hienolta. Ehtoja lukiessani huomasin, että tuossa myös sitoutuu kyseisille kuville (ja muille lähes samanlaisille) hoitamaan kaiken oikeuksien luovutuksen heidän kauttaan - omia kuvia ei saa itse antaa/myydä muille sopimuksen voimassaoloaikana. Olen jonkusen kuvan antanut esim yhdistyksen sivuille, mikä olisi tuolla kiellettyä tai ainakin hankaloituisi koska juuri niitä parhaita kuvia molemmissa tulisi katseltua, joten jäi liittymättä.

Itse olen ajatellut, että useimmat kuvien tarvitsijat eivät maksaisi tuollaista Hesarin tasoa, joten pienestä rahasta on vain vaivaa ja mieluummin sitten antaa hyvää tarkoitukseen ilmaiseksi mainepalkalla.

Muutama kuva onkin jo levinnyt maailmalle. Yhden osa-aikakirjailijan Enterprise-nimisistä aluksista kertovaan annoin luvan tähän kuvaan Tampereen finnconista (kuvatulta sain jopa luvan, kun sukulaistyttö tiesi hänet koulusta). Kuva Särkänniemen karusellista meni taas jonkin matkailusivuston Tamperekohtaan viittauksella mun Flickr-sivuun.

Yli vuosi sitten annoin golf-kentältä raekuurokuvan tieteelliseen artikkeliin ja nyt pari kuukautta sitten tekijä muisti lähettää vieläpä julkaistun artikkelin nähtäväksi. Artikkelista oli maininta jopa meteorologiblogissa: eli miten sosiaalista mediaa voi käyttää hyväksi tieteen meteorologiassa.

 

Siellä se Timokin on siis mainittu ja nimi ikuistunut tieteemme historiaan.

Nyt viimeksi lupaa pyydettiin Barcelonalaisen firman kirjaan, jossa yrittävät kannustaa tuulivoimaan ja halusivat sinne kuvani Vaasan yliopiston katolla olevasta pystyakselisesta tuulimyllystä. Kirjaa painetaan vain 500 kpl, mutta lupasi lähettää kuvan kannesta ja mun kuvan sivusta, kunhan valmistuu. Hauska nähdä sekin ja hyvään tarkoitukseen menee taas!