Shining-elokuvajulisteEsittelin viikonloppuna vaimolle Hohto-leffan ikään kuin yleissivistyspaukahroksena... :-) Onhan Shining IMDb:n top250-listalla tilalla 75 ja toisaalta arvonsa ansainnut, vaikka hiljaa itsekseni joskus ajattelen osan tuosta arvostuksesta tulevan maineen perusteella.

Tunnelmaa piisasi ja Nicholsson todisti olevansa oikea näyttelijä. Nykymenoon tottuneelle tuossa on kyllä välillä aika hidas vauhti, mutta sekin liikkui juuri ja juuri siinä rajoilla missä asia voisi häiritä. DVD:n taustadoku, näytti yllättävän rehellisesti millaista meno kuvauksissa oli - se normaali ylikehuva hymistely puuttui ja ohjaaja siellä moitti välillä aika suoraan tekijöitä. Rehellisyys selittynee dokun tekijällä, sen oli kuvannut Kubrickin tytär ja silloin varsinaisten kuvausten aikaan, jolloin nykyinen tyyli ei vielä ollut alkanut.

Kinghän ei muuten ollut tyytyväinen Kubrickin aikaansaannokseen ja teetätti oman versionsa, mutta sitä on yleensä mollattu. Enpä tosin ole sitä itsekään nähnyt ja IMDb:ssä oli saanut arvosanan 6.0 joten luultavasti se on ihan katsottava, kun vain katsoo sen omana teoksenaan.

Ylistävän arvostelun löytää esim täältä, tuolla kerrotaankin aika kattavasti elokuvan taustoista.