Avaruushissin kaapeli nousee keskeltä mertaUutinen hiilinanoputkista on kannustava tieto avaruushissihankkeelle, josta monet haaveilevat tulevaisuuden kulkureittiä avaruuteen. Clarken lausunto, että 'avaruushissi rakennetaan 50 vuotta sen jälkeen, kun ajatukselle lakataan nauramasta' löytyy monesta paikasta ja kuvaa hyvin tilannetta.

Projektissa on vielä muutama ratkaisematon ongelma - vaikein lienee valmistaa tarpeeksi kestävää ja pitkää nanoputkea hissin vaijeriksi tarpeeksi halvalla. Nanoputkien tekniikka tosin kehittyy koko ajan, eli toivottavasti tuohon tavoitteeseen päästään pian. Itse taidan jäädä paitsi tuosta hissimatkasta, mutta ehkä lapsenlapsilleni se jo on mahdollista - mutta edes hissin rakentamisen aloitus olisi jännittävää elää.

Tiedelehdessä kerrottiin NASAn kilpailusta, jonka avulla on tarkoitus kehittää hissiin sopivia tekniikoita. Wikipedian suomenkielinen artikkeli kertoi hissistä lyhyesti ja englanniksi löytyi aiheesta kattava juttu. Asialle on tietysti tehty jo oma hissifirma-sivustokin.