laavaaViime vuonna kirjoitin Tiede-lehden innoittamana auringon olevan ainoa järkevä ratkaisu maailman energian hankintaan. Nyt Tiede-lehti sai taas aikaan mielipiteen viilausta uudella artikkelillaan, eli ei koskaan kannattaisi sanoa mitään ehdotonta... ehdottomuus tosiaan liittyy lähinnä patologiaan kuten ystäväni Jouko sanoi.

Onhan meillä toinenkin saasteeton energialähde, joka riittää kevyesti kuudelle miljardille ihmiselle - geolämpö. Maapallon tilavuudesta 99 prosenttia on kiinteää tai sulaa kiveä, jonka lämpötila on 1000 astetta tai enemmän, ja sitähän ei jäähdytetä ihmisrodun näkökulmasta ikinä. Maa on viilentynyt jo 4,5 miljardia vuotta ja vieläkin on noin kuuma sisus.

Suunnilleen nykytekniikalla saatavilla olisi 1000 kertainen määrä energiaa verrattuna siihen, mitä ihmiskunta käyttää ja jos joskus voidaan hyödyntää laavaa, niin energian määrä moninkertaistuu. Tietysti voisi ihmetellä, että mitä ihmettä tuollaisilla energiamäärillä tehtäisiin, mutta esimerkiksi antimaterian valmistus avaruusaluksiin voisi olla hyvä kohde.

Riittävyyden ja saasteettomuuden lisäksi hyviä puolia on, että toisin kuin auringonvaloa maalämpö on käytettävissä yölläkin mikä vähentää tarvetta energian varastointiin. Hyötyasteen parantamiseen isoilla voimaloilla tarvitaan vielä uutta poraustekniikkaa syvemmälle pääsemiseen, mutta nykyiselläänkin olisi helposti saatavilla Suomenkin lämmitysenergiasta 20% maalämmöllä.

Kannattaa lukea koko artikkeli tuolta Tiede-lehdestä!