Surullista oli ennen joulua lukea tähtitieteilijä Leena Tähtisen kuolleen syöpään marraskuussa; siksi hänen miehensä Chris Flynnin kanssa kirjoittama kirja tuntuikin jotenkin erityiseltä.

Aiheena on Universumin pimeä puoli ja tuosta saikin kunnon pläjäyksen uusinta tietoa. Miten on päätelty että pimeää ainetta ja energiaa on, mitä ne voisivat olla tai selittyisivätkö ne mahdollisesti jotenkin muuten. Samoin kattavasti käsiteltiin mitkä ehdokkaat on jo karsittu pois ja miten niitä tutkitaan.

Nykyinen tähtitiede / kosmologia siis tietää maailmankaikkeudesta viiden prosentin sisällön, loppu 95 % on vielä arvoitus, jota osataan vasta arvailla (hiljan uutisoitiin yksi mahdollinen löydös asiaan). Pimeä aine täyttää 23% universumista ja loput 72% vie pimeä energia, joka on vielä suurempi arvoitus.

Ohessa asiaan haastatelluista henkilöistä kerrottiin mukavia taustatarinoita ja kommentteja. Nopeasti luettava ja hieno kirja, joka taas todistaa ettei kannata tuhlata aikaansa ufojen, parapsykologian yms huuhaan harrastamiseen, kun oikeassakin maailmassa on vaikka mitä kiinnostavia arvoituksia ihmeteltävänä.

Kirjasta lainattua yhteenvetotaulukkoa pimeästä aineesta ja energiasta:

  Pimeä aine Pimeä energia
Mistä huomataan Tähtien, galaksien ja kaasun liikkeistä Universumin laajenemisen kiihtymisenä
Vetovoima Tavallista Työntävää
Osuus kaikkeudesta 23 % 72 %
Lisäksi tiedetään Ei säteile, galaksien massasta sitä on 90%, joten ei ole levittäytynyt tasaisesti Alkoi kiihdyttää laajenemista n. 9 miljardia vuotta sitten, ei säteile, omaa pienen energian, joka näyttää pysyvän vakiona tilavuusyksikköä kohden, joten määrä kasvaa universumin laajetessa, todennäköisesti levinnyt tasaisesti
Mitä voisi olla Toistaiseksi tuntemattomia, heikosti vuorovaikutteisia massiivisia hiukkasia Ei tiedetä, tämän hetken paras arvaus on tyhjiön energia

 

Edit 10.1.2010 : T+A uutinen kertoi nyt näitten lukujen tarkentuneen.