Piip-pusujaAikomus oli ensin heittää pikakommentti Salanimi & Salanimi -blogiin rasismikeskusteluun Neekerinpusuista sanavalintana, mutta asiaa pyöritellessäni tuli mieleen, että tässä on oman merkinnänkin paikka.

Kriisi oli tehnyt rasismi-sanan käytöstä havaintoja BB:ssä ja sama tuli esille tuolla S&S:n kommenteissakin. Vaimo on ollut töissä Namibiassa kolme vuotta ja vahvisti, että rasismi ei tosiaankaan ole mikään valkoisen rodun yksinoikeus, vaan siellä pidetään yhtälailla valkoisia (tai no oikeastaan meitä 'vaaleanpunaisia') itseä tyhmempinä. Ja kun asia on varmastikin paljon liitoksissa koulutustasoon ja tietämykseen muusta maailmasta, niin esimerkiksi Afrikassa taitaa olla enemmän rasismia kuin Euroopassa.

Kohta mikä sai ajatukseni liikkeelle omaan merkintään oli S&S:n kommentissa ollut lause 'Jos joku sana loukkaa jotain ihmisryhmää, niin silloin me valkoiset ihmiset emme voi määritellä sitä, onko sana loukkaava vai ei.'

Kun 'sana':n tilalle vaihtaa 'kuva':n, niin tuo toi mieleeni nyt pariinkin kertaan maailmanlaajuiseksi kohuksi nousseen Muhammedin pilakuva-jupakan. Tuossa kuva loukkaa toista ihmisryhmää, mutta silti asia ajatellaan monella eri tavalla ja jotkut ovat jopa valmiita riskeeraamaan henkensä vain siitä oikeudesta, että toisia saa loukata.

Molempiin suuntiin olen nähnyt tuossa Muhammed-kohussakin hyviä ja ymmärrettäviä mielipiteitä (kuten S&S:nkin kommentissa, jossa muuten kirjoitti nyt uudestaan luettuna tätä samaa kuin minäkin). Enkä voi sanoa, että kumpaankaan osaisin saati kertoa lopullista totuutta, jonka kaikkien kuuluu hyväksyä - saatikka, että osaisin sanoa edes oman kantani puoleen tai toiseen! Nämä vain ovat harmaan alueen toisaalta-toisaalta -asioita, joihin ei ole yhtä lopullista totuutta.

Oheisen aihekuvan löytöpaikasta luin vielä lisää terävää mielipidettä rasismista, totuuden siemen sielläkin! (Tuolla oli muuten muitakin reippaan suorasanaisia pläjäyksiä, kuten myös rasismi-termin inflaatiosta.)

Ja nyt merkinnän ollessa melkein valmis, huomasin kirjoittaneeni melkein täsmälleen samaa jo reilu vuosi sitten. Kertaushan on kuitenkin opintojen äiti, joten en poista tätä. Luultavasti vuoden kuluttua taas palataan aiheeseen...