Toisen merkinnän voisin vielä julkaista Mac OS X:n kokemuksista. Tähän astisesta elämästä on tullut vastaan seuraavat plussat ja miinukset:

+ ikkunoiden rullaaminen hoituu hiirilevyllä kahdella sormella ja kääntely/zoomaus iPhonemaisesti 'nipistämällä' (tukevia ohjelmia vielä vähän) (niin luonteva, että huomasin yrittäväni sitä jo toisena päivänä XP:nkin hiirilevyllä)
+ jo käyttiksen mukana tulee laadukkaita ohjelmia (iPhoto, Spaces, Automator, Photo Booth, X11, Widgetit, ...)
+ ilmaiseksikin löytyy ohjelmia ajamaan Windows-softaa, jos jotain haluttua ei löydy Macille
+ kaukosäädin valokuvaesityksiin (XP:henkin kuulemma hoituu esim Nokialaisella + jollain Symbian-ohjelmalla, mutta tässä on suoraan käyttiksen tukema)
+ näytön ja näppäimistön taustavalaistus ympäristön valoisuuden mukaan toimii hienosti


- ikkunoiden koon vaihto tehdään vain oikeasta alanurkasta
- päivämäärätyylin asetus suomalaiseksi ei meinannut onnistua englanniksi olevan käyttiksen päälle, joten käyttis nyt suomeksi toistaiseksi
- hiiren oikean napin tilanne (tosin 2-nappinen hiiri toimii niinkuin pitääkin, mutta periaatteessa outoa ja hiukan siksikin, että tulee jotain tänne miinuspuolellekin ;-)


Opastustoiminnon hienoa toimivuutta mainostin viimeksi ja nyt ruudunkuvana käyttiksen asetusten ylläpito. Ellei tiedä tarvittavaa paikkaa, niin oikeaan nurkkaan voi kirjoittaa haluttua asetusta ja kirjoittaessa tulee lennosta merkatuksi ne kohdat, joista sanaan sopivaa löytyy. Tuo toimii molemmilla kielilläkin, eli 'mouse' ja 'hiiri' löytävät samat kohdat.

macossetuphaku.jpg

Asetuksista löytyviä kohtien toimintaa selitetään siinä ohessa, esimerkiksi ohjauslevyn zoomauksen ollessa valittuna näkyy videolla koko ajan millä liikkeillä sitä tehdään. Eli tuossa näytetään miten käyttöjärjestelmä zoomaa koko näyttöä, kun pitää ctrl:ää pohjassa ja tekee selausliikettä kahdella sormella.

hiiriasetustenhelppi.jpg


Eniten on toistaiseksi ollut vaivaa opetella uusia näppäinoikoteitä, mutta se on ihan sallittu vaiva. Noitten linja on kuitenkin yhtenäisempi täällä puolella, joten kunhan ne saa selkärankaan, niin hyöty on XP-puolta isompi.