KirjankansiStephen Webb: Missä kaikki ovat? käsittelee Fermin paradoksia ja kertoo siihen 50 erilaista ratkaisua. Fermi siis ihmetteli, että jos kerran tähtiä on niin paljon ja aikaa joillakin sivilisaatioilla ollut jo miljoonia vuosia, niin miksei täällä näy todisteita muista missään?

Ratkaisut jaotellaan kolmeen luokkaan: 1) he ovat jo täällä, 2) emme ole vain vielä saaneet yhteyttä ja 3) heitä ei ole olemassakaan. Suurin osa käsitellyistä selityksistä on asiallisia, vaikkakin esim 'he ovat jo täällä ja me olemme heitä' on sikäli pöhkö, että varsinainen kysymyshän oli, että missä kaikki muut ovat?! Tuollaisessa selitysyrityksessä vain sivuutetaan itse asia puhumalla sujuvasti asian vierestä.

Kirja ei kuitenkaan ole juonipohjainen, joten lopun voi varmaankin paljastaa: kirjoittajan oma mielipide paradoksiin on 3), eli että me olemme ainoa maailmankaikkeudesta löytyvä älyllinen laji (tai ainakin ensimmäinen). Joka tapauksessa kirjasta sai paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa, suosittelen!

Oma 2)-perustainen ratkaisuni on (tietysti) optimistisempi, koska jo pelkästään Linnunrata on niin valtava, että vaikka täällä olisi pari muuta älyllistä kulttuuria, niin viestittäminen ja varsinkin levittäytyminen tähtienväliseen avaruuteen edes Von Neumannin koneilla on niin vaikeaa, ettei ole ihme vaikka nyt 50 kuuntelemamme vuoden aikana ei ole vielä tärpännyt.

Lisäksi galakseja on satoja miljardeja, ja vaikka niissä jokaisessa olisi myös muutama älykäs sivilisaatio, niin välimatkat ovat vielä tähtien välisiäkin huimasti pidemmät.

Eli emme me yksin ole, ihmiskunnan pitäisi vain tulla järkiinsä: säästää maapalloa, sivistyä ja kehittää tiedettä, levittäytyä aurinkokuntaan ja säilyä hengissä tarpeeksi kauan, niin joskus, kun kukaan ei osaa aavistaakaan: yhteys löytyy!

inquisition.gif