Onneksi tuli taas käytyä päivän mittaisella EA1:n kertauskurssilla - tuota kannattaisi kaikkien käydä kuuntelemassa, on oikeastaan tärkeintä tietoa! Tämä vanha tuttu Anne-nukkekin tuli tavattua viimeisen kerran; jää kuulemma nyt eläkkeelle, tuon rikkoutuneen suun muistankin ainakin vuodelta 2004.

Koko ajan nuo ohjeet muuttuvat, joten kertaus on hyväksi.

Esimerkiksi elvytyksessä ei enää tarvitse muistella painallusten ja puhallusten määriä. Nyt ohje oli:
1. Soita heti ambulanssi
2. Painele rintakehää riuskasti 100 kertaa/minuutti kunnes apua tulee

Varsinkaan yksin ollessa ei puhallusta kannata tehdä ollenkaan; keuhkot kyllä liikkuvat painelussakin ja puhaltamisessa on vaara lisätä ilmaa mahaan tai puhaltaa oksennusta keuhkoihin, joka on varmasti kuolettavaa. Sydän kun ei käynnisty kuin defibrillaatio-kojeella, joten apua pitää saada mahd nopeasti (elvytys).

Hukkumisesta kuulosti uskomattomalta, että kannattaa elvyttää vielä puolenkin tunnin jälkeen. Norjassa on selvinnyt täysin joku 1,5 tuntia veden alla ollut ja täällä lähialueellakin on ollut 30 ja 40 minuutin jälkeen selvinneitä tapauksia.

Paljon oli hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa - S U O S I T T E L E N  

 

Tuolla tuli muuten varmistettua, että parin vuoden takainen ohje aivoveritulpan tunnistamisesta on täyttä asiaa - tosin silloin vammana mainittiin aivoverenvuoto, mutta oikeasti se on aivoveritulppaan. Kaatumisessa pitää seurata

Sitten taas tuo vanhempi sähköpostiohje sydänkohtauksen itseapuun varmistui vääräksi tiedoksi - ei ole itse mitään tehtävissä tuossa tilanteessa. Ennakkohoitona vain pitäisi pitää sydämensä tarpeeksi hyvässä kunnossa ja mennä tarkistuttamaan asia heti, jos toistuvasti tulee huolestuttavia oireita. Ellei taju mene, niin ainakin 250 mg asperiinia on hyödyksi.