Sainpa viimein aikaiseksi suunnittelemani pikaraportin ensimmäisestä valokuvakirjastani (muistutuksena toimi välillä myös Halo efekti omalla raportillaan Ifolorin kirjasta).

Kotipizzalta oli viime vuonna odottamassa joku kampanja-kuponki tictacphoto.com -paikkaan, mutta siellä jo melkein vuosi sitten luvattiin mac-version olevan tulossa syksyllä. Eipä sitä kyllä näy vieläkään, joten pitäkööt tunkkinsa.

Kuvien valitseminen ja läpikäynti oli se työläin vaihe - miten valita n 2100 kuvasta (plus anopin kamerassa vajaa 300) se 80 joka kirjaan tuli. Kirjat olivat joululahjaksi, joten viime tinkaan lipsahtamisen takia valitsin kotimaisen Turun Sanomien tulostuspalvelun.

Ohjelma oli helppo käyttää, mutta osan asioista hoksasin vasta loppuvaiheessa - esim alareunan asetelmat ovat vain valmisvaihtoehtoja, niitä voi täysin vapaasti muokata. Ao ruudunkuvassa näkyy kuvissa punaiset huutomerkit, koska poimin kuvat varta vasten tekemästäni kansiosta vasta tänne ja nyt niitä ei tietysti enää löydykään. Eli uudestaan tekien poimisin ne nyt vasemman reunan valikkoon oikeista paikoistaan, niin jälkikäteenkin avattuna kuvakirja toimisi oikein.

Vasemmassa reunassa on siis mukaan poimitut kuvat. Yläreunassa jo rakennetut sivut, alareunassa asettelupohjia yms ja keskellä varsinainen sivun rakentamisalue. Oikean reunan valinnoissa säädetään tarkemmin valitun kuvan kehystä, kallistusta jne. Esikatselun aloitusefekti oli tyylikäs. ^_^

Kanteen tai päätyyn ei saa mitään tekstejä, vaan kansivaihtoehdot ovat musta, musta aukollinen ja harmaa. Oma valinta osui aukolliseen ja ensimmäisen sivun kuvan valitsin niin, että päivänsankari ja Pietarin kirkko kurkkaavat sieltä reiästä.

Kautta kirjan tuli käytettyä kuvien oletusmuotoa eli valkoista kehystä ja selvästi näkyvää varjoa + pientä kallistusta. Kuvia käsitellessä lisäsin kaikkiin kuviin kontrastia ja käsittelin ne melko kirkkaiksi, koska luin jostain, että kirjoissa yleensä värit jäävät tummemmiksi, kuin mitä ruudulta näyttäisi.

 

Pyöreä kehys oli myös valikoimissa ja sitä käytin yhteen kuvaan, ettei mene liian sekavaksi.

TS-tulostuksen sivulta löytyy kyllä hinnastokin, mutta epäloogisesti vasta siltä sivulta, josta ladataan teko-ohjelma. Peruskirja (vaaka A4) on 30e ja sillä saa 20 sivua. Lisäsivut on 50snt ja toimitus 6,5e (kolmesta kirjasta jo antoivat kohtuualennuksen).

Toimitus oli ripeää, sunnuntai-iltana myöhään lähetetty kirja oli tullut Vaasaan keskiviikkona ja torstaina sen kävin postista noutamassa.

Kirjan laatuun ollaan kyllä tyytyväisiä, mutta vertailun vuoksi ajatus on nyt ollut testata vielä ulkomainenkin vaihtoehto - ehkä Blurp.com jota ainakin oli jossain kehuttu, tukee mäcciä ja näkyi kuvakirjapalvelujen vertailusivulla (ja toinen vertailu jossa Blurp pärjäsi paremmin).