DVDkansi Linnunradan käsikirja liftarilleLinnunradan käsikirja liftareille -leffa löytyi viimein sopivaan hintaan cd.on:sta ja nyt se tuli katsottuakin. Kuten monelle muullekin pitkän linjan scifistille, tällä Douglas Adamssin kirjalla on oma erityinen paikkansa sydämessäni.

Tuo erityisyys teki leffalle ehkä hiukankin kovan rasitteen, toisaalta olin kuullut, ettei sovitus elokuvaksi olisi ihan täysin onnistunut, joten odotukset olivat onneksi suht kohdallaan. Vähän liikaa huomasin vertailevani mitä kirjasta oli jätetty pois ja mitä oli liikaa. Karsiminen oli ymmärrettävä pakko ja lisää olevat jutut muuttuivatkin paremmin sulatettavaksi, kun luin triviasta näitten lisäysten olevan itsensä Adamsin suunnittelemia. Olihan kuunnelman jälkeen tullut kirjakin erilainen kuin se alkuperäinen kuunnelma, joten muokkausta oli jo harrastettu ja muokkaajalla oli siihen 'oikeus'.

Itse elokuva olikin loppujen lopuksi suht OK, juonen tiivistys ja vitsien karsinta oli mennyt aika hyvin ja näyttelijät hoitivat osansa mukavasti. Kouluarvosanana (vanhaan tyyliin) tuolle annan ihan hyvän 8½. Parempikin voisi olla, mutta kympin hintaan oli kannattava ostos.

Napakan artikkelin ilmiöstä tarjoaa suomenkielinen wiki ja huimasti enemmän (paitsi tietysti suomalaisen radiokuunnelman osalta) kertoo wiki-artikkeli englanniksi. Jälkimmäisestä löytyy esimerkiksi selitys pyyhe-vitsin synnystä.

Kattavampaa arvostelua leffasta ja DVDstä kaipaava voi vilkaista arvostelut.nettiä.