Piirros Mars-leiristä
Jokin aika sitten Kaksoisagentti raportoi ajatuksia herättävän idean Mars-matkakeskusteluun: yksisuuntainen miehitetty matka! Toiselle planeetalle muutettaisiin pysyvästi riskit hyväksyen.

Avaruusmatkan nimittäin tekee paljon hankalammaksi se, että paluukin pitää järjestää - menomatkalle tulee paljon painoa lisää (paluumatkankin polttoaine, ruoka, vesi, happi) yksisuuntaiseen matkaan verrattuna (vaikka vettä ja happea ehkä voikin kierrättää).

Ajatuksena heitettiin vertaus, että sata vuotta sitten Amerikkaan lähtijätkin tiesivät, ettei paluuta ole, nykyään vain on lisäksi radio ja sähköposti viestintäkeinona lähtöpaikkaan. Kerran vuodessa lähettäisiin varusteita täydennyksenä miehittämättömällä aluksella ja jos elo sujuu hyvin, niin ehkä lisää asukkaitakin.

Useimmat meistä eivät haluaisi läheisiään jättää lopullisesti, mutta ehdokkaista löytyisi varmasti joku nimensä historiaan saava extreme-tieteilijä-pariskunta. Vaaroja asiassa riittäisi, mutta riskeeraavathan monet henkensä ihan harrastuksenakin.

Lisäksihän isompi siirtokunta olisi tulevaisuuden 'varmuuskopio' ihmiskunnalle, jos sattuu liian jättimeteori tms. katastrofi osumaan maapallolle.