Jotain ihan muuta tuli sukeltelukokemuksiini, kun osallistuin Manta Divers-firman luolasukellukseen. Paikkana oli Chac mool -cenote (=lähde) ja seurana kaksi amerikkalaista pariskuntaa sekä toisesta tytär (miehet ja toinen naisista työskenteli avaruustutkimuksessa ja olivat olleet juuri lähettämässä Pluto-luotainta! worship2.gif ).

The starting point of Chac Mool cenote

Reissu olikin hiukan mukavampi kuin normaalit matkat veneellä. Autolla pääsi suuaukon lähelle ja puiden alla oli kivipöydät varusteiden kasaamiseen, lopuksi vain käveltiin portaat alas yo suuaukolle.

Somebody snorkeling

Tuolla Jukatanin niemimaalla maaperä on niin pehmeää kalkkikiveä, että kaikki joet kulkevat maan alla ja näitä lähteitä on aina siellä täällä romahtanut esiin.

Luolissa vesi oli makeaa ja ylikirkasta - sanoivat näkyvyydeksi 100+ metriä, kun yleensä merisukelluksella jokin 25 metriäkin on jo huippuhyvä. Syvemmälle mennessä tuli vastaan vaakakerros sumeaa vettä, josta alaspäin olikin sitten suolaista merivettä.

Dripstones

Jääkauden aikana meren pinta oli niin alhaalla, että luolat olivat kuivillaan ja sinne oli syntynyt tippukiviä. Nyt luolien ollessa täynnä makeaa vettä, tippukivet olivat siellä veden seassa, kuten myös yo kuvan mukaisessa pinnan yläpuolella olevissa luolissa.

Another group starting the dive

Itselläni tuolloin ei vielä ollut kamerassa salamalle himmennintä, joten kuvia ei kovin montaa tullut onnistunutta, valo riitti paremminkin videoihin, joita on muutama hyvä. Netistä löytyi ainakin parikin kokoelmaa kuvia samasta paikasta - täällä kolme Cavern-videota (se keskimmäinen on siisti). Toisella sivustolla oli enemmän kuvia samasta paikasta.