Torstaina vaihtui iPhone 3G uudempaan iPhone 4:seen ja vaikka vanhemman mallin hyviin puoliin jo tottuneena se iso wau-tunne ehkä puuttui, niin mahtavalta tuntuu vehje. Kamera on tosiaan hyvä, taskukamerana ollut ixus 130 joutuu nyt tarkan tarpeellisuusharkinnan kohteeksi - kuva on ainakin päivänvalossa lähes yhtä hyvä, hämärätilanne on vielä vertaamatta.

Esimerkiksi tänään otettu ja osaksi leikattu kuva kirkon ohituksesta on omaan silmääni melko hyvä:

Wedding ended

Nyt tuli ostettua vaihdon kunniaksi softiakin hövelisti muutamalla eurolla - esimerkiksi monessa paikassa kehuttu Hipstamatic, jolla saa aikaiseksi erilaisten klassikkolinssien ja filmien yhdistelminä 'antiikkikuvia'. Tuossa huono puoli on se, ettei talleta kunnolla exif-tietoja kuviin.

Hipstamatic view in market square

Mallista 3GS alkaen mukana ollut sähköinen kompassi tekee ison eron GPS:n toimivuuteen, nyt geokätköä etsiessä ei tarvitse yrittää kävellä pariakymmentä sekuntia tarpeeksi nopeasti, että laite pystyisi tunnistamaan suunnat. Suunta näytetään paikallaan ja vaikka sisälläkin. Lisäksi tarkkuus on parantunut, nyt se on välillä jopa 5 metriä, kun ennen useinmiten 47 metriä - huima ero esim kivien raoista filmipurkkia etsiessä.

Retina-näyttö on upean tarkka, kuulemma silmän erottelukykyä pienempiä pikseleitä, joten tekstit kirjanlukuohjelmassa ovat tarkkoja ja valokuvia mukava zoomailla. Näin kyllä vierestä uuden Samsungin Android-kännykän ruudun ja se kieltämättä oli kirkkaampi ulkona valoisassakin, mutta toisaalta siinä on (ainakin) selvästi huonompi äänenlaatu.

Noin kuusi vuotta vanhan Tomtomin tilalle tuli nyt samassa investoitua peräti 20 euroa COPilot Nordics -navigaattoriin. Tuota kuulemma päivitetään suht ahkerasti ja on nimekkäämpiä kilpailijoita selvästi edukkaampi.

Itselleni uusi tuttavuus on myös moniajo, joka toimii kyllä jouhevasti ja on kätevä käyttää, mutta toistaiseksi sillä ei ole montaakaan kertaan ole ollut isompaa tarvetta. Katsotaan miten siihen oppii.

Eipä tämäkään kuitenkaan vielä täydellinen puhelin ole, vaikka siltä ehkä on kuulostanutkin. ^_^  Suuri puute on jo yli kaksi vuotta ennallaan ollut alkeellinen kuvagalleria, jossa kaikki kuvat ovat vain yhdessä pitkässä listassa kuvanottojärjestyksessä. Jonkinlaista järjestely- ja kansiotoiminnallisuutta siihen tosiaan kaipaisi.

Kuulopuheena oleva huono puoli puhelinta kesästä asti käyttäneeltä on verkon kuuluvuus, kenttä katoaa kait herkästi paikoissa, joissa verkko on juuri siinä rajoilla. Tuo saattaa olla tekemisissä sen pari kuukautta sitten otsikoissa olleen kuolonotteen kanssa - antennin rakenne ei ehkä ole paras mahdollinen. Omia havaintoja tuosta ei vielä ole.

Kaiken kaikkiaan yleisarvosana iPhone 4:lle on siis: