Kulhollinen joulupuuroaEilinen olikin sitten rauhallisin joulun päivistä, sen nimeksihän voisi oikeastaan laittaakin 'joulupäivä'...! 

Saatiin jouluaamuiksi mukaan anopin tekemää riisipuuroa ja eilen kyselivät, että oliko mantelia näkynyt kun omansa olivat syöneet loppuun. Tänä aamuna sitten söin puurosta viimeisen jälkimmäisen annoksen ja siellähän se manteli olikin! tking.gif

Kuukkelilla vilkaisin joulupuuron mantelin historiaa ja Tanhuviesti kertoi näin: Riisipuuro oli 1800-luvulla uutuus juhlaruokien joukossa. Sitä pidettiin hienompana kuin kotoista ohrapuuroa, jota maaseudun juhlissa oli syöty jo kauan. Länsi-Suomessa puuro keitettiin, Itä-Suomessa haudutettiin uunissa. Manteli puuroon lisättiin säätyläiskodeissa vasta myöhemmin, ja ensin se oli uuden vuoden puurossa ennustamassa tulevaa. Mantelin saanuttahan tulee perinteisesti kohtaamaan onni: naimattomille puoliso, naineille vauva. Jo legendaariset muinaiset roomalaiset piilottivat juhlaleipäänsä pavun, jonka saajasta tuli juhlan kuningas: hän sai sen illan ajan määrätä muille seurueen jäsenille hassuja tehtäviä, joita näiden oli toteltava.

Vaikka hurja skeptikko olenkin, niin onhan tuo ihan mukava sattuma.trolleyes.gif