Kosmoksen rakenne-kirjan kansiNyt monta viikkoa on tullut kahlattua kirjaa, joka ei meinaa edetä, mutta jota ei malta lopettaa keskenkään - Kosmoksen rakenne (kirj Brian Greene) kertoo kosmologian uusia teorioita: säie- ja M-teorian. Ajan luonnetta ja alkuräjähdyksen inflaatioteorioita kerrotaan ja vaikka mitä.

Kirjassa kuvattiin sama rinnakkaisten ulottuvaisuuksien teoria, josta aikaisemmin kertomani Hawkingin kirja Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa kertoo. Eli vieressämme saattaa olla muita ulottuvuuksia, joita ei mikään sähkömagneettinen säteily (ml. valo) tavoita, joten gravitaatio saattaa olla ainoa voima liikkumassa näitten välillä. Uusimman M-teorian mukaan ulottuvuuksia olisi kymmenen + aika vielä yhdentenätoista.

Jotain outoa tapahtuu taivaallakin kuulemma koko ajan, Utahissa oli 1991 havaittu atomin kokoluokkaa oleva hiukkanen, jonka energia oli melkein täysillä lyödyn pesäpallon Kaartunutta avaruutta verran. Mikään tunnettu prosessi ei tuota noin suurienergisia hiukkasia, mutta silti niitä löytyy?! Tuollaiset hiukkaset voivat kuulemma synnyttää ilmakehän yläosaan mikrokokoisia mustia aukkoja, jotka tosin elävät niin lyhyen ajan, ettei nykylaitteet pysty niitä havaitsemaan, mutta kuolemansa synnyttämät hiukkaset ehkä näkyvät.

Ties vaikka näistä löytyisi selitys myös taannoin puheena olleeseen selittämättömään Voyagerien hidastumiseen? Maailma on vielä kiinnostavampi paikka, kunhan luet tämän kirjan.