Yhteyksiä-kirjan kansi - lainattu Portin arvostelustaKasablogin mainitsemasta Brasilian oudosta kielestä tuli mieleeni reilu 10v sitten lukemani kirja Ian Watson: Yhteyksiä. Parhaan kuvan tästä ovelasta kirjasta saa Aikakoneen artikkelista, mutta lyhyesti kerrottuna kirjassa on kolme lopulta yhteen nivoutuvaa tapahtumaa, jotka pohtivat kielen vaikutusta ajatuksiimme, maailmaamme ja kommunikointiin.

Tarinoista yhdessä tutkitaan kielenkehittymistä eristetyillä lapsilla, toisessa Brasiliassa ihmetellään kummallista kieltä ja kolmannessa ensimmäisten avaruudesta saapuneiden muukalaisten kanssa yritetään hieroa vaihtokauppaa - arvokasta tarjottavaa ihmisillä ei vain tunnu löytyvän ja kommunikointikin on lähes mahdotonta kielten ja sitä myötä ajatusten erilaisuuden takia.

Kirjan lähtöideana on ollut Raymond Rousselin vuonna 1932 julkaisema mieltä kääntävä 1274 rivinen runo Uusia ajatuksia Afrikasta (<- täällä purettuna hypertekstiksi), joka on ollut innoittajana esim Dalin maalaukseen ja ollut muutenkin surrealistien mieleen. Tuossa runossa sisäkkäisiä tasoja ja viittauksia löytyy niin paljon, että seuraaminen on oikeastaan mahdotonta, minkä takia jotkut suunnittelivat sen lukemiseen omaa konetta.

Yllättävä yhdistelmä kielitiedettä ja scifiä - suosittelen! tthumbsup2.gif