Hankin ensimmäisen PC-koneeni keväällä -87, jolloin moniajokäyttis oli tietysti kaukaista haaveiltua tulevaisuutta. Koneessa ei ollut kovalevyä, vain 2 x 360 kB lerput, muistia täydet 640 kB, megahertsejä 4,77 ja 2-värinen CGA-näyttö. Mutta kiva oli sitä viilailla ja viritellä.

Hiukan moniajon makuun pääsi SideKick-ohjelmalla, joka oli 80-luvun puolivälin suuria hittejä. Ohjelma latautui koneen käynnistyksessä muistiin ja sen sai esille kesken minkä tahansa muun ohjelman käyttöä tietyllä näppäinyhdistelmällä. Ominaisuuksissa löytyi aluksi kalenteria, laskinta, muistilehteä yms. Myöhemmissä versioissa jo vaikka mitä.

sidekick.jpg

SideKick ja matkijansa olivat ns. TSR-ohjelmia (tulee sanoista Terminate and Stay Resident), jotka jäivät muistiin odottamaan keskeytystä, johon kukin oli liitetty. Nämä 'keskeytykset' ovat niitä IRQ-arvoja, joita PC-koneissa taitaa asetuksissa vieläkin näkyä.

Mikrotietokoneiden historiasta löytyikin Petteri Järvisen suht kattava historiikki (vuodet 1975-97), sielläkin oli mainittu SideKick...