Polkija - kuvan lähde KuvapörssiSalanimi2 on aloittanut kuntoilun ja taas kerran tuli mieleeni, että pitäisi saada itsenikin samaan. Vaimo on jo pitkään ollut terveellisessä kuntoilukoukussa, mutta itselläni se ei vain ole iskenyt. Tekemistä olisi niin kamalasti ja tuntuu, ettei kuntoiluun ole aikaa.

Tiedelehden uutinen spurtin hyödyllisyydestä toi taas kuntoiluidean mieleen. Ostaisiko kuntopyörän ja pakottaisi itsensä tuollaiseen intervalliharjoitteluun?

Ei aikaa urheilla? Ei hätää. Parinkymmenen minuutin intervalliharjoittelu muutaman kerran viikossa kohottaa kuntoa siinä missä kaksi tuntia urheilua päivittäin.

Ollakseen tehokasta harjoittelu pitää pätkiä puolen minuutin spurteiksi, osoittaa Journal of Physiologyssä julkaistu tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 16 nuorta miestä. Puolet heistä ajoi kuntopyörällä niin lujaa kuin jaksoi 30 sekunnin ajan ja lepäsi sitten neljä minuuttia. Pyrähdys toistettiin 4-6 kertaa.

Toinen puoli ryhmästä polki 90-120 minuuttia kerrallaan kohtuuvauhtia ilman lepotaukoa. Sprinttiryhmän kokonaisharjoitusaika taukoineen oli kahdessa viikossa 2,5 tuntia, kun taas kestävyysryhmä käytti harjoitteluun samassa ajassa 10,5 tuntia.

Testit osoittivat, että kumpikin harjoittelustrategia paransi lihaskuntoa ja hapenottokykyä yhtä paljon.